Monavin - legendás történelmi borok kereskedése


Balla Géza Balla Géza borok

A ménes Ménes, a hajdani híres történelmi borvidék Arad-hegyalján, hosszú ideig feledésbe merült a XX. század forgatagában. A legendás vörös aszúk, a fűszeres Kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagytestű, bársonyos ménesi vörösborok és szelíd Királyleánykák vidékén létrejött pincészetünk 1999 óta arra törekszik, hogy e borvidék visszanyerje régi patináját, hírnevét.
Wine Princess Pincészet A 2007-ben kibővített modern, de hagyományos alapelvek szerint működő pincészetünk közel 100 hektáron gazdálkodik. Szőlőbirtokunk 85 százalékán kék, 15 százalékán fehér szőlőt termesztünk. A Ménesi Borvidék kiváló tulajdonságait a Zarándi-érchegységre jellemző változatos 250-300 millió éves alapkőzetek, agyagpala, gránit, diorit, granodiorit és az ezeken kialakult magas agyagásvány- és vasérc tartalmú nyirok és babérces agyag talajok biztosítják. Az alapkőzet, a kiváló lejtőszög, a fekvés és az adriai éghajlathoz hasonló klíma szülte a borvidék büszkeségeit, a vörösborokat.


Szüretelő dézsa Pincészetünkben hagyományos borászati alapelvek szerint működik. Boraink elsősorban spontán erjesztéssel készülnek, kerüljük a fajélesztők, az enzimek és egyéb adalékanyagot használatát. A bor születését csupán szabályozott hőmérséklettel befolyásoljuk.

Fehérboroserjesztő A fehérborokat kizárólag reduktívan készítjük, melynek köszönhetően nagy mértékben megőrzik frissességüket és gyümölcsösségüket. A must erjedése max. 15 C° fokon, az oxigén kizárásával 10000 literes kóracél tartályokban megy végbe. Az erjedés ilyen körülmények között 2-3 hónap alatt fejeződik be. A bort ezt követően stabilizáljuk és gyorsan, alacsony hőmérsékleten lepalackozzuk, majd további 2-3 hónapos palackos érlelés után értékesítjük.A borérlelő A vörösborainkat a szőlő bogyózása után a fehérborokéhoz hasonló, de vízszintes helyzetű acéltartályokban erjesztjük, oxigén jelenlétében. Az 2-3 hétig tartó erjedés során a hőmérsékletet 25-29 C° maximáljuk. A kierjedt cefrét ezt követően alacsony nyomáson préseljük. Az így elkészült borokat különböző kapacitású hordókban tároljuk, használjuk az új kishordós érlelést 225, ill. 500 literes hordókban,


/>
A hordók illetve az ászokhordós érlelést 5000-15000 literes öreg tölgyfahordókban. A hordós érlelés kb. 2 évig tart. A tételeket ezt követően egalizáljuk, azaz egy közös tartályba kerülnek. Vörösboraink szűrés nélkül, hagyományos tojásfehérjés derítést után kerülnek palackba, melyet könnyebb borok esetén 6 hónapos, testes borok esetén 2 – 3 éves palackérlelés követ.

Szőlő A Feketeleányka, Kékfrankos mellett világfajták Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc is színesíti a választékunkat. Zászlósborunk a Kadarka, amiből régen a bécsi udvar által kedvelt híres aszút készítették. Ültetvényeink között a Ménes-Gyorok határában található kb. 6 Ha-os Kadarka ültetvényünk a legöregebb, kb. 60 éves. Az ugyanitt található teraszos művelésű Kékfrankos kb. 40 éves. A többi telepítés átlagos életkora 10 év. A régi telepítések felujított középmagas kordont, az új telepítések alacsony kordont használunk.


Balla Géza Pincészet Panzió


Várjuk Önöket szeretettel a panziónkban, ahol kellemesen tölthetnek el akár egy egész hétvégét is, remekebbnél remekebb boraink társaságában. Hozzánk látogató kedves vendégeinknek bemutatjuk borvidékünk történetét, régmúlt és mai állapotát, fekvését. Megismerkedhetnek borainkkal, borászatunkkal, embereinkkel.


10 fős csoportoknak szakmai borkóstolót tartunk, mely során bemutatjuk a borvidékünket, történelmét, cégünket és borainkat. A borkóstoló végén vendégeink kedvükre fogyaszthatnak a ház boraiból, a Balla Vörösből és Fehérből. Fizetni EURO-ban vagy forint-ban, lej-ben a napi árfolyam szerint.


40 személyt tudunk elszállásolni panziónkban, 8 kétágyas és 8 háromágyas szobában. Őrzött parkoló, játszótér, lugas és kellemes környezet várja az idelátogató vendégeket.


Kapcsolat tartó személy: Bálint Zoltán +40-744-702 892

Irány a weboldal
Pincészetek
az Ön kosara üres
Nincs még vélemény erről a termékről